fredag 15 maj 2015

Vertikalfiske efter gädda

Det är svårt att se botten nedanför naturrampen i mörkret. Dagen kan anas i den ljusare himlen över sjön men det ska dröja en timme innan man kan kalla klockan för morgonstund. Med möda lyckas båten glida ut i spåret genom vassen och störa den oljeblanka ytan. Ringarna sprids i viken utanför bryggan. Bil och släp parkeras omsorgsfullt. Med motorn eleverad för att inte tugga botten eller vassrötter med propellerbladen glider jag ut på sjön, girar runt bryggan och lägger i driften framåt. Ekolodens skärmar lyser ilsket i dunklet men plottern med minne i tidigare rutter ger mig den trygghet som behövs för att kunna släppa på lite på gasen.

Det är maj månad och en av sjöns predatorer är ute ur sin lekperiod, en annan i full gång. För den sakens skull har den lokala sportfiskeföreningen inrättat fredsområden. En bra sak men samtidigt har nätfisket samma rättigheter som sportfiskaren. Många utlekta gösar möter sin baneman i nätmaskorna. Samma fisk hade sannolikt återutsatts av sportfiskaren.

Idag stod det gädda på menyn. Hoppet om att kunna hitta en pelagisk fisk var stor och jag valde att parkera mig i kanten över ett åtta-metersgrund i den annars djupa sjön. Flockar av större abborrar färgade fönstret rött på min Humminbird, på lodet sidofunktioner kunde flera större individer identifieras. Jag backade båten i sidled för att sen glida framåt med maklig takt för att fånga ekot därnere. Strax dök den gula klumpen upp på vertikallodet och det grönssilvriga gummibetet kunde släppas på bytet. Redan efter ett par meter kom den större klumpen betet till mötes.

Hugget blev våldsamt, nästan skrämmande. Gäddan gick direkt mot botten och knastret från rullen när eldlinan lämnade överröstade fyrtaktaren för en stund. Motorn stängdes av samtidigt som dagens första ljus gled sakta in över sjön som fortfarande låg blank. Sakta med måttfulla rusningar kunder gäddan pumpas mot ytan. När den närmade sig båten åstadkom den en längre rusning, denna gång mer bort från båten än ner mot botten. Efter ett par vändor lyckades gäddan håvas och mätas till 107 cm. En fantastisk start på en trevlig dag även om fiske tyvärr inte han återkomma förrän senare på eftermiddagen. Ett par utlekta gösar och ett antal abborrar luftades och simmar åter med gäddan.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar