lördag 2 maj 2020

Sportfiske i Ivösjön

Har du fiskat i Ivösjön eller är nyfiken på sjön i allmänhet? Sportfiske i Ivösjön kan vara utmanande eftersom sjön är djup, hela 52 meter i den djupaste delen (Maltes håla). Det finns möjlighet att få tag i ett inplastat, bra sjökort på hela Ivösjön via biblioteket i Bromölla. Det finns också digitala sjökort att tillgå. De vanligaste arterna som sportfiskas är gädda, abborre och gös men även andra arter finns i sjön. Vattenkvalitén är mycket god och dessutom klart. Många tycker att klarheten kan ge sportfiskaren ytterligare utmaning då fisken ser betet långt innan det passerar huggzon. I sjön får man också som medlem lägga nät. Man får också driva trolling med begränsat antal spön.

Det finns flera möjligheter att sjösätta båt i Ivösjön. Ramp finns på ön, nära färjeläget, I Vånga samt en naturramp för mindre ekipage vid Bäckaskogs slott. De bästa ramparna finns vid Bromölla.
Sjön kräver fiskekort vilket man löser på fiskekort.se. Kontroller sker regelbundet.

Vill du följa Sportfisket i Ivösjön är du välkommen till Facebook-gruppen "Ivösjön-Sportfiske".

Ivösjön erbjuder både grova exemplar av alla arter. Som vanligt är det en god idé att skapa sig lite kunskap om sjön vars invånare uppehåller sig på olika platser i takt med årstiderna. Ett pelagiskt hugg sommartid av en grövre gädda är en underbar känsla.

Många utövar så kallat catch and release fiske vilket innebär att de individer som fångas återsätts under varsamma former. Tänk på att inte pressa fisken mer än nödvändigt, en snabb håvning, foto och sedan åter i vattnet. Tiden ovan ytan är skadlig för fisken. Naturligtvis får man plocka med matfisk. Då handlar det om gädda och gös på 2-3 kg, abborre på 4-8 hekto.


Pelagisk gädda från Ivösjön 2020. Fångstman Mikael S. 

Om du har frågor runt sjön eller fisket, kontakta gärna corderfish@gmail.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar